Velkommen til Hudklinikken Esbjerg

Botox/ Azzalure

Hvad er botox?

Botox er et bakteriefremstillet, oprenset toxin. I store doser er det en gift, i små doser har det i mange år været anvendt som medicinsk behandling. Siden 1989 har det i USA været anvendt til behandling af ansigtsrynker. Botox virker ved midlertidig at lamme specifikke muskler, hvis aktivitet er uønsket.

Hvad kan man lave med botox?

Panderynker, nedadvendte mundvige og overdrevne smilerynker, som skyldes overdrevent brug af den mimiske muskulatur. Hos nogle forekommer der kroniske furer eller problemer med fugt i mundvigen og hos andre kan det være årsag til spændingshovedpine i panden eller smerter i kæbeleddet. Med Botox er det muligt at mindste disse uønskede problemer, folder i huden og mildne det ”forkerte” ansigtsudtryk, uden operation og uden ar. Eventuelle bestående rynker, som stadig er for dominerende, efter at den mimiske muskulatur er blevet dæmpet med Botox, kan fjernes med dermapen eller reduceres med en filler.

Hvad kan behandles med botox?

I kosmetisk øjemed anvendes Botox primært mod panderynker, nedadvendte mundvige, overdrevne smilerynker omkring øjnene, kaninrynker på næsen og for tykke kæbemuskler (for bredt underansigt). Principielt kan Botox anvendes til dæmpning af enhver form for uønsket muskelaktivitet, f.eks. tics. Botox kan f.eks også i udvalgte tilfælde udjævne en dyb hagefuge og mildne muskulært betinget ansigts asymmetri. Hvis man lider af pandehovedpine, kan en behagelig ”bivirkning” være, at hovedpinen reduceres eller helt ophører efter botox behandling.

Hvordan behandler man med botox?

Botox sprøjtes ind, få millimeter under huden med en ultratynd nål. Få dråber botox injiceres i de små mimiske muskler, som er årsag til problemet, således at disse musklers aktivitet i løbet af en uges tid bliver ophævet og/eller dæmpet. Selve behandlingen varer ca. 10 minutter. Der ses kun let og kortvarig rødme og hævelse af huden efter behandlingen. Du må anvende makeup efter 3 – 4 timer.

Kan botox kombineres med andre behandlinger?

Hvis problemet er blivende dybe rynker, kan de ikke forventes at forsvinde alene på botox behandling. I så fald kan “restrynkerne” med fordel fjernes med enten dermapen eller en filler behandling. Det er ofte den rette kombination af behandlinger, der giver den optimale effekt og holdbarhed.

Behandlingsresultatet, hvor længe holder det?

Virkningen af botox behandlingen indsætter i løbet af 2 – 14 dage og er sædvanligvis maximal efter ca. 1 måned. Efter første indsprøjtning varer effekten typisk i 3 – 6 måneder, og en ny behandling kan gentages herefter. I mange tilfælde kan der med tiden gå længere tid imellem hver behandling, da virkningen varer længere. Det skal dog også nævnes at det af og til ses, at musklen efter flere behandlinger “glemmer” sin aktivitet og det vil således ikke være nødvendigt med flere injektioner.

Forholdsregler efter behandlingen

Hvis man er behandlet med botox i ansigtet, skal man ikke lægge sig med hovedet vandret de første 4 timer, dette er for at undgå uønsket påvirkning af øjenlågenes løftemuskler. Man skal desuden være påpasselig med at have hovedet ned ad, fysisk aktivitet samt med at trykke på behandlings områderne resten af dagen.

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er risiko for følgende “ikke almindelig birkinger” (1 – 10 ud af 1000 behandlinger)

  • Tunge øjenlåg
  • Let hængende mundvige og læber
  • Tørhed, irritation og hævelse af øjnene, samt problemer med at lukke øjenene helt
  • Ved behandling i underansigtet kan de mimiske muskler omkring munden lammes, således at man ikke kan fløjte eller drikke med sugerør og har været ved at sige “p” og “f” lyde.
  • Blåmærker
  • Infektion, som ved enhver anden injektion i huden
  • Let hovedpine i nogle dage (ved behandling i panden)
  • Influenza lign. symptomer

Ovennævnte symptomer svinder dog altid spontant lidt efter lidt, som regel efter en måneds tid.

Der er risiko for følgende “ikke almindelig birkinger” (1 – 10 ud af 10.000 behandlinger)

  • Allergisk reaktion, alvorlige allergiske reaktioner ses hos os uhyre sjælendt.
  • Immunitet overfor botox, dvs. at stoffet ikke virker. Årsagen er, at man kan danne antistoffer overfor botox. Dette kan enten være forårsaget af tidligere infektion med botox bakterien, eller det kan evt. være opstået efter gentagne behandlinger

Der skal ved kosmetisk behandling være mindst 48 timer betænkningstid, før man kan opstarte sin behandling. Du skal før første behandling have lavet en forundersøgelse, hvor både patient og behandler underskriver journal materiale.